Adriaan won begin juni dit jaar het NK Office en mocht daarom door naar het Wereldkampioenschap Microsoft Office 2018 in Amerika. Niet zomaar iets dus! Hoe heeft Adriaan het ervaren en wat heeft hij nog meer gedaan in Amerika? Hij vertelt hier zijn ervaring.

Op naar het NK Office

Ik zat thuis achter de computer toen ik gebeld werd door mijn ICT-leraar. ‘Je hebt de hoogste score gehaald voor het Excel specialist examen en nu mag je meedoen aan het NK Microsoft Office, zou je dit willen?’ Ik twijfelde; de beste studenten van verschillende hogescholen deden mee, dus ik schatte mijn kans erg laag in. Daarnaast vond het evenement plaats in Amersfoort,  bijna 3 uur reizen met het OV en verschillende keren overstappen...niet het leukste reisje dus. Uiteindelijk heb ik gekozen om mee te doen, al was het alleen voor de ervaring. Zo zat ik twee weken later dus in de trein naar het Nederlands Kampioenschap Office in Amersfoort.

En de winnaar van het NK Office 2018 is….

Toen de uitslag kwam diezelfde dag, en de 3e en 2e plaats werden bekend gemaakt, kreeg ik hoop. Zij hadden namelijk rond de 950 van de 1000 punten gehaald. Ik had het gevoel dat ik ook rond die score zou zitten. Toen de 1e plaats bekend werd gemaakt en ik hoorde dat dit een student van de Hogeschool Rotterdam was, wist ik dat ik dit moest zijn. In het begin kon in het nog niet echt geloven… Ik ga gewoon meedoen aan het wereldkampioenschap in Orlando, hoe gaaf is dat!
De terugweg naar huis kon ik een stuk meerijden met de winnaar van de categorie VO/mbo, die ook naar Orlando mocht om mee te doen met het wereldkampioenschap. Dit bleek Jan te zijn, een 13-jarige student van het gymnasium. Zo kon ik alvast kennis maken.

Op naar Amerika

Vrijdag 27 juli was het zover, we gingen met een groep van 5 mensen. Jan met zijn docent (Hans), ik samen met mijn docent (Alfons) en Anja de begeleidster vanuit SURFspot en slim.nl. We verbleven in het Hilton hotel in Orlando.
De volgende dag (zaterdag 28 juli) gingen we naar het Kennedy Spacecenter. Dit was erg indrukwekkend en leerzaam. Onder andere zagen we het lanceerplatform voor ruimtemissies van NASA en beleefden we in een simulator hoe het is om gelanceerd te worden.
Zondagavond begon het event toch echt, we moesten onze examencomputer testen en hadden vervolgens een welkomstreceptie met alle andere studenten. Dit was erg gezellig en Certiport (de organisatoren van het Wereldkampioenschap) zorgden ook nu weer voor een geweldige sfeer.

Dag van het examen

Maandag 30 juli begon het wereldkampioenschap. Jan en ik streden tegen ongeveer 170 studenten uit 71 verschillende landen. Toen ik aan mijn examen Excel begon viel het flink tegen. Het was anders dan het Nederlands Kampioenschap, je kreeg weinig uitleg en ik moest dus erg improviseren. Toen ik uiteindelijk goed de bedoeling begon te begrijpen en het examen echt goed ging, was de examentijd bijna om. Ik had dus geen goed gevoel bij het examen en wist al dat ik geen enkele kans maakte om te winnen. Hierdoor was ik een beetje teleurgesteld, maar vooraf had ik dit ook wel verwacht omdat je strijd tegen de beste van de wereld.

Prijsuitreiking

Woensdag 1 augustus was helaas alweer de laatste dag. Dit was ook de dag van de prijsuitreiking. Helaas zaten Jan en ik hier niet bij, maar dat hadden we ook verwacht. Toch was de prijsuitreiking erg leuk, omdat Certiport ook hier weer een heel spektakel van wist te maken.
Uiteindelijk was het een fantastische ervaring met een superleuke groep mensen! Daarnaast heeft het me nog ambitieuzer gemaakt en gemotiveerd om me naast mijn studie door te blijven ontwikkelen.