Je kind veilig online

Kinderen online: leerzaam, leuk en risicovol

Geef maar toe: jij ziet ook dat je kinderen vaak handiger met computers en elektronica omgaan dan jij zelf. Van kijken hoe een verrassingsei wordt uitgepakt tot schattige dieren compilaties op Youtube, en van spelletjes spelen tot zelf spelletjes programmeren. Maar aan het gebruik van internet zijn ook risico's verbonden. Zéker voor kinderen.

Kinderen gaan graag op ontdekkingstocht en komen continu in aanraking met nieuwe dingen. Dat is leuk en leerzaam! Maar er zijn ook risico’s verbonden aan het gebruik van tablets en laptops voor kinderen. Om deze risico's in te perken biedt schoolspot een aantal veiligheidsproducten.

 

 

 

De risico's van internet voor kinderen

Ongepaste content

Een van de meest voorkomende problemen voor kinderen is het tegenkomen van gewelddadige, of ongepaste content. Het kijken van een grappig Youtube filmpje kan letterlijk en figuurlijk eindigen in een nachtmerrie. Het gemakkelijk kunnen doorklikken naar andere ‘gerelateerde’ filmpjes, maakt dat kinderen steeds weer nieuwsgierig worden gemaakt en doorklikken, zonder te weten en te begrijpen dat dit wellicht schadelijk materiaal kan zijn.

Grooming (online kinderlokken)

Wat is Grooming? Grooming is online kinderlokken. Volwassenen doen zich voor als kinderen en proberen zo het vertrouwen te winnen. Vaak is het doel van grooming om een ontmoeting te regelen met het kind, met alle gevolgen van dien: een zeer groot risico dus voor kinderen.

Bekijk het filmpje van ‘Altijd wat’ over grooming:

Online pesten

Pesten is lekker makkelijk over het internet, je hoeft niemand aan te kijken en er ontstaat geen handgemeen, in ieder geval niet direct. Online pesten, ofwel ‘cyberpesten’ een zeer groot probleem dat gebeurt op veel verschillende manieren; rare telefoontjes, vervelende whatssappjes en berichten op social media. En dit kan gaan van dreigen, tot aan het daadwerkelijk publiceren van bijvoorbeeld foto’s.  

Sociale druk

De druk en het gevoel van ‘noodzaak’ om up to date te blijven, alles te weten en niets te missen van wat vrienden doen wordt hoger en hoger geeft kinderen vaak stress. ‘Erbij horen’ valt of staat met het regelmatig updaten van al je social media profielen en owee als je je vriendin vergeet te taggen in je laatste foto.. De sociale druk is hoger dan ooit te voren.

Online privacy van je kind

Naast het feit dat kinderen zichzelf bewust moeten zijn van wat zij online over, en van zichzelf plaatsen (What’s on the internet, stay’s on the internet…), moeten zij zich ook al snel realiseren dat anderen kunnen posten wat ze maar willen: wanneer er een keertje ruzie is, zijn kinderen snel geneigd om ‘die gekke foto lekker online te plaatsen’.

Verleidingen, aankopen en betalingen

Tijdens het surfen komen we veel verleidingen tegen. Websites die ons vertellen dat we de 10.000ste bezoeker zijn en daarom geld hebben gewonnen, of een mooie banner die ons toeroept dat we heel makkelijk, heel veel geld kunnen verdienen.

Een belangrijke tip voor elke ouder is om de betalingsgegevens voor de app- en playstore niet automatisch te koppelen of hiervoor een wachtwoord in te stellen. Dan kunnen er nooit per ongeluk bedragen van je rekening worden afgeschreven wanneer je kind een aankoop heeft willen doen, of per ongeluk tot een aankoop is overgegaan.

Wat kun je doen om je kind veilig te laten internetten?

Media opvoeding

Om je kind veilig te laten internetten kun je een aantal dingen doen.

Een stukje media opvoeding is cruciaal. Kinderen bewust maken van de risico’s die zij lopen, zal hen helpen om gevaren te signaleren. Een aantal regels die je kunt meenemen als je hier met je kind over praat zijn deze:

  • Zet nooit persoonlijke gegevens online
  • Accepteer alleen uitnodigingen van mensen die je kent
  • Scherm je profiel goed af; laat alleen mensen toe die je kent en deel niet klakkeloos als je foto’s met de hele wereld
  • Spreek nooit af met iemand die je op internet hebt ‘ontmoet’
  • Zet nooit foto’s of andere persoonlijke dingen van anderen online zonder hun toestemming
  • Doe geen dingen online die je in het echte leven ook niet zou doen
  • Vertel het je ouders wanneer er online iets geks is gebeurd

Technologische hulpmiddelen om je kind veilig te laten internetten

Daarnaast is het belangrijk om je kind online te beschermen, door technologische toepassingen. Er is geavanceerde software beschikbaar die er voor zorgt dat dreigingen automatisch worden geblokkeerd. Denk hierbij aan een waarschuwingsboodschap tijdens het chatten om kwaadwillenden af te schrikken, black- en whitelisting, het blokkeren van specifieke websites of software, tekstherkenning waarmee nieuwe chatrooms ontdekt kunnen worden, het blokkeren van webcam en het USB-opslag verkeer, en het opslaan van complete chatgesprekken, en het opslaan van ID- en IP-gegevens van chatters.

De beste beveiligingssoftware voor je kind