Minecraft in de klas

Beginnen met Minecraft Education op school

Minecraften in de klas? Daar zullen je leerlingen wel oren naar hebben. Gelukkig is de Education Version van Minecraft hier uitermate geschikt voor dankzij de vele interessante functionaliteiten, speciaal voor het basisonderwijs. Zo kun je als leerkracht gebruikmaken van speciale lespakketten die je vindt op de Minecraft website, maar ook is er een Tutorial die handig kan zijn voor beginners. 

Gamend leren met Minecraft

Sta je al in de startblokken? Wij hebben even wat tips voor je verzameld, zodat jouw klas straks de mooiste bouwwerken in Minecraft maakt. 

  • Gebruik de Classroom mode: dit is een modus waarmee je als leerkracht de klas in de gaten kan houden. Zo kun je meekijken met de chatgesprekken, maar ook kun je de voortgang van de bouwwerken die de leerlingen maken bekijken.
  • Screenshots maken: in tegenstelling tot de originele versie van Minecraft kun je in de Education Version screenshots maken. Zo kunnen je leerlingen bijvoorbeeld foto's maken van hun bouwwerken en deze in een portfolio bewaren.
  • Kies een Biome: in de Education version zijn speciale klimaatzones (biomes) te gebruiken. Zo is er bijvoorbeeld een woestijn, maar ook een grote ijsvlakte. In deze zones komen specifieke dieren en planten voor die passen bij dat klimaat.
  • Schoolbord: als leerkracht kun je zogenoemde Chalk Boards plaatsen met tips of opdrachten voor de kinderen.
  • Lespakketten: er 

    zijn speciale Class Resources beschikbaar voor verschillende leeftijdscategorieën waar leerkrachten vrij gebruik van kunnen maken.
  • Non-Player Characters: in de Education versie kan een Non-Player Character geplaatst worden. Dit is een karakter dat niet meespeelt, maar dat aanvullende informatie aan de spelers kan geven. Handig om op deze manier tips of opdrachten aan de klas door te geven.
  • Wil je nog meer weten? Samen met IT-Randsteden bieden we een ééndaagse Minecraft training aan. De eerstvolgende staat gepland voor woensdag 14 juni. Meld je snel aan!

Aan de slag met Minecraft!

Iedere school met een Microsoft overeenkomst en een Office 365 licentie kan Minecraft aanschaffen bij APS IT-diensten. Een Office 365 account kan door een school met een Microsoft basisovereenkomst gratis worden aangevraagd. Zowel de leerlingen als de leerkrachten hebben Office 365 accounts nodig voor de game. Binnen een klas kunnen kinderen op deze manier veilig opdrachten maken. Overigens is Minecraft Education Edition op dit moment nog niet beschikbaar in het Nederlands, op dit moment kun je enkel gebruikmaken van de Engelse versie. Voor het spel is minimaal Windows 10 of OS X nodig.