Producent
  • 1
  • 3
Taal
  • 3
  • 2
Bitversie
  • 4
Besturingssysteem
  • 2
  • 4

Dataopslag & back-up

Tegenwoordig hebben we veel dataopslag nodig. Digitale foto’s

van alle vakanties, video’s van feestjes en al die presentaties (met foto’s en plaatjes erin) voor werk of school zorgen ervoor dat je steeds meer dataopslag nodig hebt. Via schoolspot kun je verschillende soorten dataopslag aanschaffen. Wil je bijvoorbeeld overal bij je foto’s kunnen? Dan kies je voor dataopslag in de cloud. Liever toch alles op een externe harde schijf ? Dat kan natuurlijk ook. Schoolspot biedt ook dataopslag aan via externe harde schijven. Wil je deze extra beschermen? Zet dan een wachtwoord op je externe harde schijf.

Leuk al die dataopslag, maar hoe kun je ervoor zorgen dat je efficient omgaat met het geheugen wat je hebt? Er zijn aantal manieren om te zorgen dat je je dataopslag verkleint. Een voorbeeld hiervan is compressie. Met het comprimeren van data kun je de hoeveelheid opgeslagen data verkleinen. Dit doet je computer door herhaalde patronen op byte-niveau op te sporen en daarna te verwijderen. Er zijn compressieratio’s bekend van 2:1 tot 4:1. Compressie is handig wanneer je je dataopslag nog wel snel wilt kunnen gebruiken.

Wanneer je straks je dataopslag hebt, hoe zorg je dan dat je het logisch opslaat? We geven je tips voor het maken van een handige mappenstructuur voor je datatopslag. Begin allereerst met het opschonen van je huidige mappen met daarin de documenten en bestanden. Vind je hierbij ook allerlei mappen met onduidelijke doeleinden? Verwijder deze dan. Nu heb je opgeschoonde mappen. Begin met het hoofdonderwerp en bekijk per onderwerp welke dataopslag je nodig hebt. Je kunt zelfs nummers in de titels van de mappen gebruiken om zo prioritering aan te geven.