Die ene persoon die tijdens jouw treinrit lekker stiekem zit mee te kijken met jouw appgesprek of Insta-filmpje, herkenbaar toch? Het ergste is misschien nog wel dat deze persoon niet de enige is. Als je toevallig weer eens over je bundel bent gegaan, dan connect je toch even met de openbare, gratis, Wifi? Het betalen van die Tikkie van afgelopen zaterdag, het inschrijven voor je tentamens of een mailtje checken, klinkt onschuldig toch? Niet echt! Dat openbare netwerk wat je dan even snel gebruikt is voor iedereen toegankelijk, ook voor mensen die graag een kijkje nemen binnen jouw privéleven. Zij kunnen eenvoudig inbreken op jouw telefoon, jouw wachtwoorden achterhalen, foto’s downloaden en je ‘Ome DUO geld’ stelen.

“Wat kan ik hier nou tegen doen?!”

Door gebruik te maken van een VPN-verbinding wordt jouw laptop, mobiel, tablet, etc. wél beveiligd, ook op deze onbeveiligde netwerken. Zodat jij ‘veiliger’ kunt surfen op openbare netwerken.

Wat is een VPN?

Een VPN-verbinding schermt jouw IP-adres af en zorgt er dus voor dat mensen niet kunnen meekijken met wat jij aan het doen bent. Een IP-adres is een unieke code die aan jouw device is gekoppeld, hiermee kan jouw apparaat dus gevonden worden over de hele wereld. Een VPN-verbinding verbindt jouw IP-adres met een andere server, waardoor jij dus niet meer zichtbaar bent voor anderen.

Kenmerken van VPN

 • Verborgen IP-adres en locatie
  Zowel het IP-adres van jouw device als de locatie waar jij je op dat moment begeeft worden afgeschermd en veranderd, zodat niemand weet wie en waar jij bent op het internet.
 • Versleutelde berichten
  Privéberichten blijven privé. De berichten worden doormiddel van codes versleuteld, waardoor jouw berichten niet te lezen zijn door mensen waarvoor de berichten niet zijn bedoelt.
 • Toegang tot alle websites over de hele wereld!
  In sommige landen zijn bepaalde websites als. Twitter, Facebook, YouTube en Instagram niet beschikbaar. Met een VPN-verbinding kan jij jouw ‘online-locatie’ veranderen, waardoor jij wel toegang hebt tot deze sites.
 • Altijd een ‘eerlijke’ prijs
  Hoe vaker jij zoekt op een vlucht naar bijvoorbeeld New York, hoe duurder de reis zal worden. Sommige websites houden namelijk bij waar jij in geïnteresseerd bent en passen daar hun prijzen op aan. Met een VPN-verbinding kan dit niet en zal je dus altijd een ‘eerlijke’ prijs betalen.

Wil jij dus voortaan overal op een ‘veilige’ manier internet kunnen gebruiken, zonder je extra zorgen te hoeven maken over jouw online veiligheid? Dan is een VPN handig, jouw online identiteit wordt beveiligd en het is ook nog eens makkelijk te gebruiken.

Houdt er rekening mee dat een VPN geen 100% veiligheid kan garanderen, een beveiligd netwerk heeft altijd de voorkeur. Heb jij het vermoeden dat jij al slachtoffer bent geworden van Cybercrime? Op de website van de Politie staat welke stappen je kunt ondernemen. 

Geschreven door: Max Reurings