Duurzaam leven met schoolspot!

Duurzaamheid is momenteel hartstikke hot. Maar wat betekent het eigenlijk en wat zou je kunnen doen om zelf een steentje bij te dragen aan het milieu en een betere, gezondere wereld? Hier willen we als schoolspot graag aandacht aan besteden. Zeker met het oog op de winter, waarin ons energieverbruik toch al wat hoger is dan de warmere maanden van het jaar.

Wat is duurzaamheid eigenlijk?

Duurzaamheid klinkt misschien enigzins vaag, maar dat valt allemaal wel mee. Het komt er eigenlijk op neer dat wij de verantwoordelijkheid hebben over onze planeet. Voor onszelf, maar zeker voor toekomstige generaties. De Verenigde Naties heeft het begrip dan ook op de volgende manier omgeschreven in het rapport ‘Our Common Future’: Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.


Wat kun je zelf doen voor een duurzame wereld?

Die nieuwste smartphone of die gloednieuwe laptop in huis halen, dat is natuurlijk verleidelijk. Maar is het ook nodig? Kijk bijvoorbeeld eens naar refurbished producten. Dit zijn producten die gebruikt zijn en nog goed functioneren. Zo zijn er grote bedrijven die laptops en pc’s verkopen van hun medewerkers, maar het kan ook een product zijn dat geruild of ingewisseld is. Refurbished productenkopen is beter voor het milieu (want produceren betekent een aanslag op het milieu) en gelukkig ook voor je portemonnee. Let wel op dat je bij een leverancier garantie krijgt.

Wat je ook kunt doen op het gebied van hergebruik, is een bezoekje brengen aan de kringloopwinkel. Oké, dat zijn wellicht niet altijd de mooiste spullen. Maar voordelig zijn ze wel en je kunt ver komen met een beetje creativiteit!

Is er wat kapotgegaan? Gooi het niet weg, maar laat het maken! In Nederland zijn er op meerdere locaties Repair Cafes. Hier wordt samen met een vrijwilligers met reparatiekennis gegeten of je product nog te repareren is.

Besparen op je energiekosten

Toegegeven; het is een beetje saai, maar door het gebruik van spaarlampen kun je flink besparen. Besparen op energie, en besparen in elektriciteitskosten. Het is in elk geval de moeite waard. Bovendien gaan spaarlampen tot 5 keer langer mee! Bespaar je sowieso!

Voor nog meer tips, bezoek je energiebesparen.nl

Wat kun je verder doen?

Doe lampen uit als je een ruimte uitloopt of zet de verwarming omlaag als je weggaat. Pak een keer de bus of fiets als dit mogelijk is en je dit nog niet doet. Of eet een dag in de week geen vlees. Dit zijn allemaal voorbeelden van hoe je kan bijdragen aan een duurzamere wereld. Je kan kijken of de site van www.ikkominactie.nl en je inschrijven voor een duurzaam initiatief of gewoon inspiratie opdoen.